Marmelad velja za enega najmanj škodljivih sladkih prigrizkov – osnova so naravni želirni agenti, kot pektin in agar-agar, ki imajo presenetljive zdravstvene koristi. V trgovini pa pogosto vsebuje preveč dodanega sladkorja in umetnih barvil. Strokovnjaki svetujejo, kako izbrati res naraven in koristen marmelad – okusen in zdrav hkrati.
Naravni želirni agenti – pektin in agar-agar
Najboljši marmelad temelji na naravnem soku ali sadnem pireju z naravnim želirnim sredstvom. Klasični marmelad kuhamo iz sadnega soka, bogatega s pektinom (jabolka, kutina, ribez). Pektin je topna vlaknina – deluje kot enterosorbent: v debelem črevesu tvori gel, ki veže in izloča težke kovine, toksine, gnitje in odvečen holesterol. Pod vplivom črevesne mikrobiote se pektin razgradi v kratkoverižne maščobne kisline (butirat, propionat, acetat) – gorivo za koristne bakterije. Te bakterije krepijo imunski sistem, zmanjšujejo vnetja in vplivajo pozitivno na razpoloženje prek osi črevo-možgani.
Drugi koristen agent – agar-agar iz alg. Je prebiotik – izboljšuje črevesno peristaltiko, podpira jetra in je vir joda. Nabrekne v želodec, tvori gel – hitro sitost brez odvečnih kalorij. Idealno za dietne sladkarije.
Nadzorujte vsebnost sladkorja – manj je bolje
Marmelad naj bo sladek od sadja – ne dodanega sladkorja ali sirupa. Izberite izdelek z minimalnim dodanim sladkorjem ali brez. Če sladkor je – naj bo sadje prvo na seznamu sestavin, sladkor bližje koncu. Dietni z nadomestki (polioli) – previdno: velike količine lahko povzročijo napihnjenost ali odvajalo. Tudi najboljši marmelad je sladkarija – dovolj nekaj koščkov za zadovoljitev sladkega.
Izogibajte se umetnim barvilom – naravna barva je znak kakovosti
Preveč živahna, ”kisla” barva pogosto pomeni sintetična barvila (E102, E129 itd.). Ta ne prinašajo koristi – lahko povzročijo alergije. Bolje: barvanje z naravnimi sokovi – pesa, korenje, kurkuma ali spirulina. Naravni marmelad ima blažje, sadne odtenke – to je normalen znak kakovosti. Za otroke: domači marmelad iz soka in agar-agarja – varen in živahen.
Konzistenca in videz – mehko in prosojno
Kakovosten marmelad na sadni osnovi je mehak, rahlo elastičen, dobro žvečljiv in se topi v ustih. Prosojen ali polprosojen – pogosto agar ali pektin brez pireja. Mat odtenek – značilen za pektinov marmelad s sadnim pirejem – koristnejši, saj ohranja vlaknine in vitamine. Preveč lepljiv ali trd – znak slabe tehnologije ali nekakovostnega želatina.
Marmelad je lahko zdrav prigrizek – z naravnimi agenti, malo sladkorja in brez umetnih dodatkov. Pektin in agar podpirata črevesje, imunost in sitost – sladko brez krivde. Ljudem s sladkorno boleznijo – previdno zaradi sladkorjev. Izberite pametno – in marmelad postane zaveznik zdravja.
