Ste že kdaj odprli pečico in vas je pričakalo popolnoma rjavo, mastno, “zažgano do amena” steklo, ki se zdi, da ga ne bo rešila niti vojska s čistili? Poskusili ste vse: kis + soda (več ur dela in smrad po ocvrtem jajcu tri dni), dragi spreji, ki obljubljajo čudeže (pa jih ne naredijo), brivska rezila, ki praskajo steklo… in na koncu ste obupali in vrata samo zaprli, da vas ne bi gledala? Obstaja mešanica, ki jo profesionalni čistilci in gospodinje prisegajo že desetletja, a je skoraj nihče ne pozna: alkohol + nevtralno milo + koruzni škrob. V 20 minutah naredi tisto, za kar drugi recepti potrebujejo ure in komolce. In deluje tudi na 15 let stari umazaniji, ki je videti kot črna smola.
Zakaj prav, hudiča, prav te tri sestavine delujejo kot čarovnija
- Koruzni škrob (maizena) vpije maščobo kot magnet in jo zmehča od znotraj
- Nevtralno milo raztopi umazanijo, ne da bi opraskalo ali zamastilo
- Alkohol (70 % iz lekarne ali kar vodka) razkuži, pospeši sušenje in pusti popolnoma brez sledi
Skupaj tvorijo gosto pasto, ki se usede na zažgano maščobo, jo razpusti in odlepi kot nalepko, ki je bila namočena čez noč. Brez drgnjenja. Brez prask. Brez smradu.
Kaj potrebujete (vse imate že doma)
- 2–3 žlice koruznega škroba (maizena)
- 1 žlica tekočega nevtralnega mila (za posodo, otroški šampon ali kar tekoče milo za roke)
- Alkohol (70 % iz lekarne, vodka, gin – karkoli nad 40 %)
- Majhna posodica + žlica
- Neabrazivna gobica
- Papirnate brisače ali mikro krpa
20-minutni postopek – lažje kot si skuhat kavo
- Pečico popolnoma ohladite (res pomembno – vroče steklo lahko poči!).
- V posodico stresite 2–3 žlice maizene, dodajte 1 žlico mila.
- Počasi prilivajte alkohol in mešajte, dokler ne dobite gostega gela (kot gost puding). Če je preredko, dodajte še škrob; če je pregosto, še kapljico alkohola.
- Pasto z gobico ali kar s prsti nanesite po celotnem steklu – debelejši sloj na najbolj “črnih” mestih.
- Pustite delovati 15–30 minut (dlje kot pustite, manj dela imate).
- Z vlažno gobico nežno obrišite – umazanija se bo odlepila kot po maslu.
- Na koncu popršite s čistim alkoholom ali obrišite z vlažno krpo in posušite z mikro krpo – steklo bo sijalo kot novo iz trgovine!
Zakaj je ta mešanica 10x boljša od vsega, kar ste že poskusili
- Ne praska in ne matira stekla (za razliko od sode in grobih gobic)
- Ne pušča vonja po kisu ali kemikalijah tri dni
- Ne zahteva komolcev, brivskih rezil ali ure drgnjenja
- Stane 15 centov in dela tudi na pečicah, ki niso bile čiste od selitve
- Deluje tudi na steklu mikrovalovke, štedilnika in celo na steklenih vratih kamina
Ekstra triki za 200 % hotelski sijaj
- Na koncu obrišite s časopisnim papirjem – brez ene same sledi ali mavrice.
- Za preprečevanje: po vsakem pečenju steklo popršite z alkoholom in obrišite – maščoba se ne bo nikoli prijela.
- Če je res katastrofa, pasto pustite delovati čez noč (pokrijte s folijo) – zjutraj bo odpadlo samo od sebe.
Vzemite si 20 minut ta vikend, naredite to pasto in opazujte, kako bodo vsi rekli: “Kako ti je uspelo, da je pečica spet kot nova iz trgovine?!” Pa jim lahko izdate skrivnost – ali pa jo zadržite zase in uživate v občutku, da imate najbolj sijočo pečico v bloku.
Kako umazano je vaše steklo trenutno – stopnja “rahlo motno”, “vidim samo svojo žalost” ali “popolnoma črno”? Napišite v komentar – komaj čakam videti vaše čudeže!
