Francoski preš je nepogrešljiv pripomoček za ljubitelje kave, saj omogoča pripravo aromatičnega napitka. Vendar njegova uporabnost presega zgolj kuhanje kave! Od priprave koktajlov do namakanja suhih zelišč – preberi, kako lahko francoski preš popestri tvojo kuhinjo z nekaj ustvarjalnimi triki.
Osnovna pravila uporabe francoskega preša
Preden se lotiš novih načinov uporabe, upoštevaj dva ključna nasveta:
- Izogibaj se temperaturnim šokom: Hitro menjavanje vročih in hladnih sestavin lahko povzroči pokanje steklene posode. Po uporabi počakaj, da se posoda ohladi na sobno temperaturo.
- Temeljito čiščenje: Po vsaki uporabi preš očisti z mlačno vodo in nekaj kapljicami detergenta za posodo. Večkrat premakni bat gor in dol, nato dobro splakni z vodo.
Nasvet: Uporabi mehko gobico, da preprečiš praske na steklu.
6 ustvarjalnih načinov uporabe francoskega preša
- Priprava koktajlov
Nimaš šejkerja? Francoski preš je odlična alternativa, še posebej za koktajle s trdimi sestavinami, kot so sadje ali zelišča. V posodo dodaj vse sestavine (npr. led, limeto, meto, sirup) in večkrat premakni bat gor in dol, da se zmešajo. Za »umazan« koktajl bat dvigni pred prelivanjem, za čistega pa ga potisni do dna, da zadrži trdne delce.
Poskusi: Brazilski limonin napitek – zmešaj 2 narezani limeti (z lupino), ¼ pločevinke kondenziranega mleka in 2 skodelici vode v mešalniku (5–10 sekund). Prelij v preš, potisni bat in precedi v kozarec. - Stiskanje soka
Francoski preš lahko uporabiš za stiskanje soka iz jagod ali sadja, a neposredno stiskanje gostega sadja, kot je lubenica, pogosto ne deluje, ker se filter zamaši. Namesto tega sadje najprej zmiksaj v mešalniku, precedi skozi navadno cedilo, nato pa mešanico prelij v preš in potisni bat, da odstraniš preostale delce.
Nasvet: Za jagode ali maline je ta metoda idealna, saj zagotovi gladek sok brez koščic. - Stepanje smetane
Francoski preš je presenetljivo učinkovit za stepanje smetane. Napolni posodo do četrtine s smetano za stepanje, dodaj 2 žlici suhe smetane v prahu in več minut premikaj bat gor in dol, dokler ne nastanejo kremasti valovi.
Nasvet: Za sladko smetano dodaj žličko sladkorja v prahu pred stepanjem. - Izpiranje žit
Francoski preš je odličen za izpiranje drobnih žit, kot je kvinoja, ki pogosto zdrsne skozi navadna cedila. V posodo vsuj žito, dodaj vodo, premešaj, nato potisni bat navzdol in odlij vodo. Postopek po potrebi ponovi.
Nasvet: Ta trik deluje tudi za droben zdrob ali semena, kot je laneno seme. - Namakanje suhe zelenjave
Za oživitev posušene zelenjave (npr. paradižnika, gob) jo daj v preš in prelij z vodo. Za hladno namakanje posodo postavi v hladilnik za nekaj ur ali čez noč. Če uporabljaš vročo vodo, namakaj 1–2 uri. Ko je zelenjava nabrekla, potisni bat in odlij odvečno vodo.
Nasvet: Ohranjeno vodo uporabi za juhe ali omake, saj je polna okusa. - Aromatiziranje tekočin
V preš dodaj sadje, zelišča ali začimbe (npr. jagode, meto, cimet), prelij z vodo, mlekom ali rastlinskim oljem in pusti v hladilniku čez noč. Zjutraj potisni bat in precedi tekočino.
Nasvet: Poskusi z meto in limono za osvežilno vodo ali z vaniljo v mleku za sladice.
Zakaj je to pomembno?
Francoski preš je več kot le pripomoček za kavo – je vsestranski kuhinjski pomočnik, ki prihrani prostor in denar, saj nadomesti več drugih pripomočkov. Z nekaj ustvarjalnosti lahko z njim pripraviš koktajle, sokove ali celo stepeno smetano, kar popestri tvojo kuharsko rutino. Začni že danes: preizkusi enega od teh trikov in odkrij, kako francoski preš lahko olajša tvoja kuhinjska opravila! Tvoja kuhinja bo bolj zabavna, ti pa boš navdušena nad njegovo vsestranskostjo.