Homov Recepti Luka, meta ali pivo: 7 resnično odličnih marinad za žar, ki jih morate preizkusiti

Luka, meta ali pivo: 7 resnično odličnih marinad za žar, ki jih morate preizkusiti

avtor Julija
Luka, meta ali pivo: 7 resnično odličnih marinad za žar, ki jih morate preizkusiti

Maj je čas za žar! Pomivanje oken in pospravljanje balkona lahko počakata – ko najdeš žar, je čas za akcijo. Priprava šašlika je pravi užitek, od izbire svežega mesa do čakanja ob žaru s kozarcem najljubše pijače. Seveda lahko kupiš že marinirano meso, a prava čarobnost je v ustvarjanju lastne marinade. Tukaj je sedem preverjenih receptov za marinade, ki bodo tvoj šašlik dvignile na nov nivo – za prste obliznit!

Nekaj osnovnih nasvetov pred začetkom

Preden se lotiš mariniranja, upoštevaj te smernice:

  • Spontani žar? Izberi piščanca – marinira se že v 30 minutah, kar je idealno za hitre izlete.
  • Mlado meso: Mlada teletina ali jagnjetina ne potrebujeta marinade – le sol, poper in na žar. Za starejše meso pa je mariniranje (2–6 ur pri sobni temperaturi ali v hladilniku) ključno za sočnost in mehkobo.
  • Velikost koščkov: Za svinjino, govedino ali jagnjetino reži 4 cm kocke, za piščanca ali purana pa 6–7 cm, da se meso enakomerno speče brez surovih ali zažganih delov.

Zdaj pa k marinadam! Vsaka je primerna za 2 kg mesa ali perutnine.

1. Čebulna marinada

Čebula je kraljica šašlika – daje mu neprekosljiv bogat okus. Tudi brez začimb bo meso okusno. Preprosta, a zmagovalna klasika, s katero se lahko spopade celo začetnik.

  • Sestavine:
    • 500 g čebule
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
  • Priprava: Meso posoli in popopraj, dodaj čebulo, narezano na večje kose. Za še boljši učinek del čebule zmiksaj v kašo, da njen sok prodre globoko v meso. Pred pečenjem koščke mesa nežno obriši s papirnato brisačo, da čebula ne zažge.

2. Kefirjeva marinada

Idealna za piščanca, saj naredi meso izjemno nežno in sočno.

  • Sestavine:
    • 700 g čebule
    • 1,5 žlice mešanice začimb hmelj-suneli ali druge priljubljene začimbe
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
    • 700 ml nemastnega kefirja
  • Priprava: Čebulo drobno nasekljaj in jo zmečkaj, da spusti sok. Dodaj začimbe, sol in poper, premešaj z mesom. Meso pokrij s čebulo, nato prelij s kefirjem in pokrij posodo. Pusti marinirati.

3. Marinada z mineralno vodo

Gazirana mineralna voda je odličen mehčalec, ki poskrbi za sočnost tudi pri bolj žilavem mesu.

  • Sestavine:
    • 500 g čebule
    • 1 žlica rastlinskega olja
    • 1,5 žlice začimb za žar
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
    • 5 strokov česna
    • 1 l gazirane mineralne vode
  • Priprava: Čebulo nareži na kolobarje in jo zmešaj z mesom. Dodaj olje, začimbe in sesekljan česen, dobro premešaj. Prelij z mineralno vodo in pusti, da se marinira.

Luka, meta ali pivo: 7 resnično odličnih marinad za žar, ki jih morate preizkusiti4. Metina marinada

Za ljubitelje osvežilnega okusa mete – ta marinada doda šašliku edinstven pridih.

  • Sestavine:
    • 1,5 žlice začimb za žar
    • Sol po okusu
    • 3 šopki sveže mete
    • 500 g čebule
  • Priprava: Meso natri z začimbami in soljo. Na dno posode položi plast mete, nato plast mesa in pokrij z meto. Postopek ponovi, zadnja plast naj bo meta. Pol ure pred koncem mariniranja dodaj čebulo, narezano na kolobarje, in premešaj.

5. Paradižnikova marinada

Paradižnikov sok mehča meso in mu doda privlačno rdečkasto barvo.

  • Sestavine:
    • 500 g čebule
    • 1 žlica začimb za žar
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
    • 3–5 strokov česna
    • 1,5 l paradižnikovega soka
  • Priprava: Zmešaj meso s čebulo (narezano na kolobarje), začimbami in sesekljanim česnom. Prelij s paradižnikovim sokom, pokrij in pusti marinirati.

Luka, meta ali pivo: 7 resnično odličnih marinad za žar, ki jih morate preizkusiti6. Majonezna marinada

Majoneza ni le za solate – poskrbi za sočno in aromatično meso.

  • Sestavine:
    • 300 g čebule
    • 500 ml majoneze
    • 1 žlica karija
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
  • Priprava: Čebulo zmiksaj v kašo, zmešaj z majonezo in začimbami. Mešanico dodaj mesu in dobro premešaj.

7. Pivska marinada

Preden spiješ vse pivo, nekaj prihrani za marinado! Izberi kakovostno živo pivo za najboljši okus.

  • Sestavine:
    • 500 g čebule
    • 3 stroki česna
    • 2 čajni žlički mletega koriandra
    • 2 čajni žlički paprike
    • Sol po okusu
    • Mleti črni poper po okusu
    • 750 ml piva
  • Priprava: Mesu dodaj sesekljano čebulo, česen in začimbe, premešaj. Prelij s pivom in pusti marinirati. Preostalo pivo užij z nasmehom!

Dodatni nasveti za popoln šašlik

  • Prilagojen čas mariniranja: Piščanec potrebuje 30 minut do 2 uri, svinjina in govedina 2–6 ur, jagnjetina pa odvisno od starosti mesa.
  • Prepreči zažganost: Pred pečenjem odstrani odvečno marinado ali čebulo, da se meso ne zažge.
  • Prava temperatura: Meso mariniraj pri sobni temperaturi za hitrejši učinek ali v hladilniku, če potrebuje daljši čas.
  • Eksperimentiraj: Kombiniraj marinade ali dodaj svoje najljubše začimbe, kot so rožmarin, timijan ali čili, za osebni pridih.
  • Praktično za žar: Meso natakni na nabodala ali položi na rešetko, pazi na enakomerno pečenje in ne pozabi obračati.

Zakaj so te marinade tako posebne?

Te marinade so preproste, a vsaka prinaša edinstven okus, ki bo navdušil vse ljubitelje žara. Od klasične čebulne do osvežilne metine ali pivske – vsaka bo naredila tvoj šašlik sočen, aromatičen in nepozaben. Priprava je enostavna, sestavine pa najdeš v vsaki kuhinji. Ti recepti so popolni za druženje ob žaru, kjer boš zasijal kot pravi mojster. Začni že danes – izberi svojo marinado, povabi prijatelje in uživaj v okusih poletja!

Morda vam bo tudi všeč

Pustite komentar