Si že začutila jesenski vonj po buči, cimetu in toplih začimbah? Bučni latte ni samo Starbucks klasika – doma ga pripraviš hitreje, ceneje in po svojem okusu. Z mehkim bučnim pirejem, aromatičnimi začimbami in penasto mlečno kremo ustvariš pravo udobje v skodelici. Recept je preprost, prilagodljiv (rastlinsko mleko, brez sladkorja) in pripravljen v 15 minutah. Odkrij korake, trike in variacije – tvoja jesen bo dišala po bučnem latte vsak dan!
Sestavine za eno porcijo (prilagodljivo)
- Mleko: 200 ml (kravje, mandljevo, ovseno, kokosovo – po želji).
- Bučni pire: 2 žlici (domač ali iz pločevinke).
- Sladkor: 1 žlica (rjavi, med, javorjev sirup ali brez za low-carb).
- Bučne začimbe: ½ čajne žličke (mešanica cimeta, ingverja, muškatnega oreščka, klinčkov).
- Espresso: 30 ml (ali močna kava iz turške ali francoske stiskalnice).
- Stepene smetane: 10 ml (ali kokosova za vegansko).
- Cimet: 2–3 ščepci za posip.
Kalorije: 60–80 kcal/100 ml (odvisno od mleka in sladila).

Oprema, ki jo potrebuješ doma
- Lonček ali mikrovalovka za mleko.
- Mešalnik ali palični mešalnik za pire.
- Kavni aparat, turška ali francoska stiskalnica.
- Stepalnik za mleko (ročni, električni ali francoska stiskalnica).
- Visoka skodelica (300–400 ml) za serviranje.
Korak za korakom: Priprava v 15 minutah
1. Pripravi bučni pire (če nimaš gotovega)
Odstrani lupino in semena buči, nareži na kocke. Peci v pečici pri 180 °C 20–30 minut do mehkega. Zmešaj v mešalniku do gladkega. Hladno shrani v hladilniku do 5 dni ali zamrzni porcije.
- Hitri trik: Uporabi konzervirani bučni pire (100 % buča).
- Bonus: Dodaj ščep soli za globlji okus.
2. Skuhaj močno kavo
V turški, gajzerju ali aparatu pripravi 30 ml espressa. Mora biti svež in aromatičen – osnova okusa.
- Brez aparata: Močna kava iz francoske stiskalnice (1 žlica na 60 ml vode).
- Decaf: Uporabi brezkofeinsko za večerni latte.
3. Segrej mleko – ne zavri!
V lončku na srednjem ognju segrej mleko do pare (približno 65–70 °C). Ne dovoli vretja – uniči okus.
- Mikrovalovka: 1–2 minuti na srednji moči, mešaj na polovici.
- Rastlinsko mleko: Ovseno ali mandljevo se peni odlično.
4. Zmešaj bučno osnovo
V segreto mleko dodaj bučni pire, sladkor in začimbe. Mešaj z metlico 1 minuto, da se sladkor stopi in arome sprostijo.
- Intenzivnejši okus: Dodaj kapljico vanilijevega ekstrakta.
- Brez sladkorja: Uporabi stevijo ali eritritol.
5. Ustvari peno – skrivnost kremnosti
Z ročnim stepalnikom, paličnim mešalnikom ali francosko stiskalnico stepi mleko 30–60 sekund do goste pene.
- Triki za peno: Mleko naj bo vroče, stepaj v krožnih gibih.
- Vegansko: Kokosovo mleko iz pločevinke + ovseno = super pena.

6. Sestavi latte – sloji za lepoto
V skodelico najprej vlij espresso. Počasi dodaj bučno-mlečno mešanico ob robu – ustvari ombre efekt. Na vrh nežno položi peno.
- Latte art: Z žlico naredi srček ali listek.
- Hladna varianta: Vse ohladi in postrezi z ledom.
7. Okrasi in postrezi takoj
Na peno dodaj stepeno smetano, posipi s cimetom ali bučnimi začimbami. Po želji: karamelni preliv, čokoladni ostružki.
- Jesenski twist: Dodaj ščep kajenskega popra za spice.
- Shranjevanje: Popij takoj – pena se sesede.
Variacije za vsak okus in dieto
- Veganski: Rastlinsko mleko + kokosova smetana.
- Low-carb/keto: Bučni pire zmanjšaj na 1 žlico, sladkor nadomesti z eritritolom.
- Proteinski: Dodaj žlico proteinskega praška v mleko.
- Hladni iced latte: Vse sestavine ohladi, postrezi z ledom in stresalnikom.
- Otroški: Brez kave, več mleka in medu.
Zakaj bučni latte doma premaga kavarno
Ceneje (manj kot 1 €/porcija), prilagodljivo, brez čakalnih vrst. Buča dodaja vitamine A, C, vlaknine – zdrava sladica v skodelici.
Pripravi zalogo bučnega pireja za teden: vsako jutro 5 minut do popolnega latteja.
Začni danes: skuhaj espresso, zmešaj bučo in uživaj v jesenskem udobju. V komentarjih deli svojo variacijo – skupaj ustvarjamo najboljši bučni latte!

